Sociale veiligheid
Een sportvereniging moet een (sociaal) veilig klimaat bieden voor iedereen. Daarom heeft BC Blue Sky een benaderbaar bestuur en een vertrouwenscontactpersoon. De vertrouwenscontactpersoon kent de vereniging goed en behandelt hulpvragen, waarbij onze beleidsstukken (meerjarenbeleid, gedragscode, meldprotocol) en de kaders en werkwijze van NOC NSF en Centrum Veilige Sport Nederland leidraad zijn.
Tijdens activiteiten in de sporthal is bij afwezigheid van de beheerder altijd iemand van BC Blue Sky aanwezig met een EHBO- of BHV diploma. Het bestuur is ervoor verantwoordelijk dat bij de leden bekend is wie in geval van calamiteiten kan worden benaderd.
Onze vereniging heeft een gedragsprotocol en meldcode. Van leden wordt verwacht dat zij op de hoogte zijn van de inhoud en zich hieraan houden. De gedragscode en meldcode zijn gepubliceerd op onze website. Nieuwe leden worden, nadat zij door het bestuur welkom worden geheten, hiervoor verwezen naar de website.
Onze visie draagt bij aan een inclusieve en toegankelijke verenigingscultuur en sportaanbod. We staan open voor nieuwe leden, waarbij we het belangrijk vinden dat iedereen met plezier kan sporten op zijn of haar niveau. Bij vraagstukken rondom toegankelijkheid gaan we graag de mogelijkheden na.
Gewenste omgangsvormen in een notendop
Naast onze eigen gedragscode, dient iedereen die in een sportclub actief is of er aan verbonden is, moet voldoen aan de gedragsregels van het NOCNSF. Voor iedere doelgroep zijn aparte gedragsregels opgenomen. 1-wat-is-elke-sportclub-verplicht-te-regelen.pdf
Blue Sky hecht veel waarde aan omgangsvormen en sociale veiligheid, we zijn een gemêleerde club, en ook de verantwoordelijkheid voor de kinderen en jongvolwassenen is hierin groot.
Het vier ogenbeleid wordt toegepast. Het vier ogen beleid houdt in dat er te allen tijde iemand moet kunnen meekijken of meeluisteren bij omgang met kinderen, tieners en jong volwassenen. Voorkeur heeft het dat er te allen tijde bij een gesprek minimaal twee volwassenen hierbij aanwezig zijn op een veilige plaats. Dit is de basis voor veiligheid op een sportvereniging. Ook in alle momenten die samenhangen met de onze club (zoals vervoer en wedstrijden) wordt dit toegepast. Concreet voorbeeld: Ook een minderjarige na een wedstrijd met de auto alleen naar huis brengen, hoe goed bedoeld ook, doe het niet!
Vertrouwenscontactpersoon
Bij BC Blue Sky hebben we een vertrouwenscontactpersoon. We vinden het belangrijk dat iedereen zich (sociaal) veilig en gehoord voelt. Een vertrouwenscontactpersoon is een laagdrempelig luisterend oor waarbij je terecht kunt voor verschillende vragen of meldingen. Je kunt je ook altijd melden bij het bestuur of bij een externe vertrouwenspersoon van Badminton Nederland of Centrum Veilige Sport. Ook zijn er andere contactmogelijkheden, ook 24/7 (zie onderaan dit bericht).
Waarom is er een vertrouwenscontactpersoon?
We willen een badmintonvereniging zijn waar iedereen met plezier bezig is met de sport en met andere activiteiten, en waarbij iedereen zich thuis voelt. Daarbij hoort dat we met respect met elkaar omgaan. We pesten niet, we discrimineren niet (op welk vlak dan ook) en we intimideren elkaar niet.
Ondanks een preventief beleid zoals gedragsregels, aannamebeleid en het vierogenprincipe, kan het voorkomen dat er iets gebeurt waar je je niet prettig bij voelt. Je kunt dan terecht bij de vertrouwenscontactpersoon om hier in vertrouwen over te praten.
De vertrouwenscontactpersoon heeft een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en de cursus vertrouwenscontactpersoon van het NOC*NSF gevolgd.
Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon?
Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen de vereniging of binnen jouw team klopt, dan ben je welkom om hierover in gesprek te gaan. Ook bij (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag bij jezelf of iemand anders op de club raden we je aan om met de vertrouwenscontactpersoon te praten. Er wordt goed naar je geluisterd, en met je meegedacht welke vervolgstappen je kunt zetten.
De vragen die je hebt kunnen gaan over van alles:
- Pesten en gepest worden;
- Het gevoel hebben dat je anders behandeld wordt vanwege persoonlijke kenmerken zoals huidskleur, geloof, seksuele gerichtheid, geslacht, nationaliteit, leeftijd of bijvoorbeeld handicap;
- Grensoverschrijdend gedrag: een onprettige manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een anders speler, bestuurslid, trainer of coach;
- Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft;
- Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging of het team;
- Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is;
- Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag;
- Enzovoort.
Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
Je gesprek met een vertrouwenscontactpersoon is vertrouwelijk. Het garandeert geen geheimhouding. Een professionele vertrouwenspersoon kan wel een groot deel van het werk in geheimhouding doen. De vertrouwenscontactpersoon is geen onderdeel van het bestuur, maar de activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen wel onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Na een gesprek zal er daarom altijd een kennisgeving naar het bestuur gaan. Dit kan heel beknopt zijn, en indien gewenst ook anoniem. Er zijn echter twee uitzonderingen wanneer je niet anoniem kunt blijven: wanneer er sprake is van acuut gevaar, of wanneer er sprake is van een strafbaar feit.
Wie is de vertrouwenscontactpersoon? Lees hier verder